Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα Καρδιάς

Τι είναι το Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα- triplex Καρδιάς;
Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς, ή triplex καρδιάς όπως επίσης λέγεται, είναι μια μη επεμβατική και ανώδυνη εξέταση που εκμεταλλεύεται τα ανακλώμενα από την καρδιά κύματα υπερήχων για να δημιουργήσει μια εικόνα αυτής και των μεγάλων αγγείων. Με την βοήθεια των υπερήχων απεικονίζονται ζωντανά σε πραγματικό χρόνο ο καρδιακός μυς, οι βαλβίδες και τα μεγάλα αγγεία της καρδιάς. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να τεθεί η διάγνωση πολλών επίκτητων ή εκ γενετής καρδιοπαθειών. Είναι απολύτως ακίνδυνη γιατί δεν έχει ακτινοβολία και μπορεί να επαναλειφθεί πολλές φορές ακόμα και σε παιδιά ή εγκύους.

Νεότερες υπερηχοκαρδιογραφικές τεχνικές του υπερήχου καρδιάς αποτελούν, το τρισδιάστατο υπερηχοκαρδιογράφημα, η υπερηχοκαρδιογραφία αντίθεσης (Contrast echo)  και η τεχνική της ιστικής παραμόρφωσης (Strain-Global Strain) και του ρυθμού παραμόρφωσης (strain rate). Επιπλέον, σχετικά νέα τεχνική αποτελεί και η Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφία (STRESS ECHO), που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και πρόγνωση της στεφανιαίας νόσου και των βαλβιδοπαθειών, καθώς και τον έλεγχο της βιωσιμότητας του μυοκαρδίου.

Είναι σημαντική η διάκριση της μελέτης ηρεμίας από το δυναμικό διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα (STRESS ECHO), το οποίο παρακολουθεί την καρδιά σε συνθήκες φαρμακευτικής ή φυσικής κόπωσης.
Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια διοισοφαγείου υπερηχοκαρδογραφικής μελέτης. Περισσότερες πληροφορίες για τις νεότερες τεχνικές μπορείτε να βρείτε στα ειδικά πεδία.

Με τη βοήθεια του triplex καρδιάς ο καρδιολόγος σας μπορεί να αξιολογήσει ή/και να διαγνώσει: 

  • Το πάχος των τοιχωμάτων και το μέγεθος των θαλάμων της καρδιάς, που μπορεί να μεταβληθούν λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής βλάβης λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Την ικανότητα άντλησης αίματος της καρδιάς, δηλαδή τη συστολική λειτουργία της καρδιάς, υπολογίζοντας το κλάσμα εξώθησης, όπου σε μία φυσιολογική καρδιά είναι συνήθως πάνω από 55-60%. Ο καρδιακός μυς μπορεί να έχει αποδυναμωθεί, όπως για παράδειγμα μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Τη δομή, το πάχος και την κίνηση των καρδιακών βαλβίδων (εκτίμηση βαλβιδοπαθειών, όπως στένωση αορτικής βαλβίδας ή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας).
  • Βλάβη στον καρδιακό μυ σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκτιμηθεί εάν τα τοιχώματα της καρδιάς λειτουργούν με φυσιολογικό τρόπο ή αν υποκινούνται.   
  • Διερεύνηση φυσημάτων, που ακούει ο γιατρός κατά την κλινική εξέταση.
  • Συγγενείς καρδιοπάθειες (καρδιοπάθειες που υπάρχουν από την γέννηση, όπως για παράδειγμα στένωση ισθμού αορτής, παρουσία παθολογικών επικοινωνιών ανάμεσα στις καρδιακές κοιλότητες).
  • Λοίμωξη στον ινώδη σάκο/μεμβράνη που περιβάλει την καρδιά (περικαρδίτιδα).
  • Λοίμωξη πάνω ή γύρω από τις καρδιακές βαλβίδες (ενδοκαρδίτιδα).
  • Την ύπαρξη περικαρδιακού υγρού μέσα στον ινώδη σάκο/μεμβράνη που περιβάλει την καρδιά.
  • Πνευμονική υπέρταση.
  • Την ύπαρξη όγκου εντός των καρδιακών κοιλοτήτων.
  • Την ύπαρξη θρόμβου μέσα σε κάποιο θάλαμο της καρδιάς, όπως μπορεί να συμβεί μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Τις διαστάσεις και πιθανά προβλήματα των μεγάλων αγγείων που μεταφέρουν αίμα από και προς την καρδιά (π.χ. διάταση ή ανεύρυσμα ανιούσας αορτής).
  • Χρησιμοποιείτε επίσης στη διαχρονική παρακολούθηση της επίδρασης στην καρδιά χρόνιων νοσημάτων αλλά και  την παρακολούθηση της πορείας τους και την ανταπόκριση στην αγωγή, όπως:

    1. Καρδιακή ανεπάρκεια
    2. Στεφανιαία νόσος
    3. Βαλβιδοπάθειες
    4. Μυοκαρδιοπάθειες
    5. Περικαρδίτιδα
    6. Μυοκαρδίτιδες
    7. Ανεύρυσμα της ανιούσας αορτής
    8. Αρτηριακή υπέρταση 
    9. Κολπική μαρμαρυγή

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς γίνεται στο καρδιολογικό ιατρείο και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή σε ότι αφορά στην διατροφή του ή τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.

Πως γίνεται η εξέταση;

Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς είναι μια ανώδυνη εξέταση που διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ενώ ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος ανάσκελα ή στο αριστερό του πλάι κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Με τη χρήση μικρής ποσότητας gel το οποίο βοηθάει στην καλύτερη αγωγή των υπερήχων, ο ιατρός ακουμπάει τον ηχοβολέα, μια μικρή συσκευή σε σχήμα στυλό, στο στήθος του ασθενούς και με μικρές κινήσεις απεικονίζει την καρδιά από διάφορες γωνίες.

Ο ηχοβολέας εκπέμπει κύματα υπερήχων τα οποία ανακλούνται από τις διάφορες δομές της καρδιάς και ανιχνεύονται πάλι από την ηχοβολέα. Αυτά τα ανακλώμενα κύματα αναλύονται και μετατρέπονται σε εικόνα η οποία εμφανίζεται στην οθόνη του μηχανήματος. Η εικόνα αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τους προσλαμβανόμενους υπερήχους με αποτέλεσμα να απεικονίζεται η κίνηση της καρδιάς και των δομών της αλλά και η ροή του αίματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να εκπνεύσει και να κρατήσει την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα, κι αυτό γιατί ο αέρας στους πνεύμονες μπορεί να επηρεάσει την εικόνα.
Μετά το πέρας του διαθωρακικού υπερηχογραφήματος καρδιάς ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην καθημερινή του δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς.

Το ιατρείο της Dr. Καραλή είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο υπερηχοκαρδιογράφο καρδιάς με δυνατότητα διενέργειας και των Νεότερων απεικονιστικών τεχνικών Strain- Global Strain imaging και Strain rate.

Η Ιατρός κατέχει τίτλο Εξειδίκευσης στις Νεότερες Απεικονιστικές Τεχνικές Υπερήχων Καρδιάς μετά από Μετεκπαίδευση στο Hammersmith Hospital. Imperial College του Λονδίνου (2015).



H ιατρός έχει Πιστοποιηθεί από την Ευρωπαική Καρδιολογική Εταιρία Απεικόνισης στη Διαθωρακική υπερηχοκαρδιογραφία- TRIPLEX Καρδιάς (EACVI TTE Certified) μετά από γραπτές εξετάσεις και διενέργεια 150 υπερήχων σε σύμπλοκες καρδιακές παθήσεις (2015).

Επίσης, κατέχει Πιστοποίηση και Άδεια από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) μετά από εξετάσεις, για την εκτέλεση Υπερήχων Καρδιάς καθώς και για τις Νεότερες Τεχνικές Υπερήχων Καρδιάς (Αρ.Πρ. Γ4β/Γ.Π.οικ. 48120).