Αξονική Αναίμακτη Στεφανιογραφία

Αναίμακτη Στεφανιογραφία, τι είναι:
Η αξονική αναίμακτη στεφανιογραφία είναι μία εξειδικευμένη αξονική τομογραφία, με την οποία απεικονίζονται αναίμακτα οι στεφανιαίες αρτηρίες, δηλαδή τα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά. Επιτρέπει την ανίχνευση οποιασδήποτε στενωμένης ή φραγμένης αρτηρίας-αρτηριών που τροφοδοτούν τον καρδιακό σας μυ (στεφανιαία νόσο).
Η σάρωση είναι μη επεμβατική και γρήγορη.
Η εξέταση γίνεται όπως οι απλές αξονικές τομογραφίες, σε υπερσύγχρονους αξονικούς τομογράφους, από εξειδικευμένο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επικεφαλής είναι εξειδικευμένος ιατρός, ο οποίος επιβλέπει την εξέταση, καθοδηγεί το προσωπικό και κάνει τη διάγνωση.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Η εξέταση της αξονικής στεφανιογραφίας μπορεί να κριθεί απαραίτητη:

  • Σε ασθενείς με στηθάγχη (πόνο στο στήθος), οπότε μέσω της εξέτασης διαπιστώνεται τυχόν ύπαρξη στεφανιαίας νόσου.
  • Για προληπτικούς λόγους: Η αξονική τομογραφία καρδιάς μπορεί να γίνει σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, που παρουσιάζουν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως: αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, παχυσαρκία ,κάπνισμα.
  • Σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass) ίσως χρειαστούν αξονική στεφανιογραφία για να ελεγχθεί η συμβατότητα του μοσχεύματος.
  • Για την εκτίμηση βατότητας ενδοστεφανιαίας πρόθεσης (stent) και στηθαγχικού τύπου πόνο.
  • Σε περιπτώσεις υποψίας ανώμαλης έκφυσης ή πορείας των στεφανιαίων αγγείων η αξονική τομογραφία καρδιάς μπορεί να αποδειχθεί αναγκαία.
  • Για την αξιολόγηση των καρδιακών βαλβίδων και/ή της αορτής περαιτέρω μετά την διαθωρακική υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη, (TAVI).
  • Σε ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια για περαιτέρω αξιολόγηση των ανατομικών δομών που δεν απεικονίζονται καθαρά στην υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη.

Πως Γίνεται Η Αξονική Στεφανιογραφία.

Η αξονική στεφανιογραφία, όπως και όλες οι αξονικές τομογραφίες, πραγματοποιείται σε αξονικούς τομογράφους τελευταίας τεχνολογίας. Επικεφαλής είναι ο εξειδικευμένος ιατρός, που κάνει τη διάγνωση, επιβλέπει τη διαδικασία και παράλληλα καθοδηγεί το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. 

Ποια Η Διάρκειά Της:

Η συνολική παραμονή του ασθενούς στον θάλαμο του αξονικού τομογράφου, μαζί και με την προετοιμασία του, δεν ξεπερνά συνήθως τα 15 λεπτά. Η ίδια η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά μόλις.

Ποια η προετοιμασία;

Πριν πραγματοποιηθεί μια αξονική στεφανιογραφία, επειδή ενδέχεται να σάς χορηγηθεί ενδοφλέβιο ιωδιούχο σκιαγραφικό μέσο, είναι καλό να έχει προηγηθεί καταγραφή του ιατρικού ιστορικού σας για τυχόν ύπαρξη αλλεργιών ή παθήσεων του θυρεοειδούς. Συστήνεται να έχετε μαζί σας και τις τιμές από τις εξετάσεις κρεατινίνης και ουρίας, ώστε να υπάρχει εικόνα της φυσιολογικής κατάστασης των νεφρών, καθώς και το σκιαγραφικό που ενδέχεται να χορηγηθεί.

Προετοιμασία που απαιτείτε πριν από την εξέταση:

  • 12 ώρες πριν από τη εξέταση, μην πίνετε ποτά με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη, σοκολάτα ή φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη, καθώς αυτά θα αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό.
  • Μην τρώτε για τέσσερις ώρες πριν από τη σάρωση.
  • Μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα για τη μείωση του καρδιακού σας παλμού λίγες ημέρες πριν από την εξέταση ή κατά την εξέταση ημέρα της εξέτασης.
  • Θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, ως συνήθως.
  • Εάν είστε διαβητικός και λαμβάνετε μετφορμίνη, ενημερώστε την ομάδα που κάνει την εξέταση πριν από το ραντεβού σας.
  • Εάν πάσχετε από άσθμα, παρακαλούμε να έχετε μαζί σας τις συσκευές εισπνοής την ημέρα της εξέτασης.

Πριν ξεκινήσει η εξέταση:

  • Σας χορηγείται φάρμακο (νιτρώδες), ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα των στεφανιαίων αρτηριών
  • Λαμβάνετε φάρμακο (β-αναστολέα), προκειμένου να έχετε χαμηλούς παλμούς – καρδιακούς χτύπους.
  • Τοποθετείται φλεβοκαθετήρας στον βραχίονα για τη χορήγηση του σκιαγραφικού
  • Τοποθετούνται ηλεκτρόδια καρδιογραφήματος στο στέρνο.

Μετά την εξέταση

Με το τέλος της εξέτασης, ο εξεταζόμενος παραμένει επί 30 λεπτά στον χώρο υποδοχής του αξονικού τομογράφου για παρακολούθηση. Μετά μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα πλεονεκτήματα της Αξονικής Στεφανιογραφίας

Η Αξονική Στεφανιογραφία αποκλείει αξιόπιστα την ύπαρξη σημαντικών στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% (ΝPV), με αποτέλεσμα εάν η εξέταση δεν δείξει σημαντικά παθολογικά ευρήματα, ο απεικονιστικός έλεγχος των στεφανιαίων μπορεί να σταματήσει εδώ και με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι «άσκοποι» καθετηριασμοί. Επίσης η Αξονική Στεφανιογραφία μελετά με επιτυχία τη βατότητα των μοσχευμάτων και των stents, διαμέτρου μεγαλύτερης των 3 χιλιοστών.

Έναντι της Κλασικής Στεφανιογραφίας η Αξονική Στεφανιογραφία έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Το αναίμακτο της εξέτασης
  • Την άμεση ανάδειξη και το χαρακτηρισμό της ποιότητας των αθηρωματικών πλακών

Σε σχέση με τη Μαγνητική υπερτερεί, καθώς η διακριτική ικανότητά της είναι πολλαπλάσια. Επιπλέον, η εξέταση της Μαγνητικής είναι πιο δύσκολη και κυρίως στερείται σταθερότητας στην ποιότητα του αποτελέσματος.

Η εκτέλεση της εξέτασης της Αξονικής Στεφανιογραφίας, η δημιουργία των εικόνων και κυρίως η αξιολόγηση των στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών, απαιτούν σημαντική εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Η Dr. Καραλή Κωνσταντίνα έχει εξειδικευθεί στο The Edinburgh University στην Αναίμακτη Αξονική Στεφανιογραφία και κατέχει Πιστοποίηση Level 2 BSCI/BSCCT της Βρετανικής Εταιρίας Καρδιαγγειακής Απεικόνισης και της Βρετανικής Εταιρίας Καρδιακής Αξονικής Τομογραφίας, για την διενέργεια της εξέτασης.

Stress Echo Vs Αξονική Στεφανιογραφία

Το Stress-ECHO (Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία) αποτελεί το triplex καρδιάς που όλοι γνωρίζουμε, με τη διαφορά ότι πραγματοποιείται σε συνθήκες κόπωσης. Το Stress-ECHO είναι μία από τις πιο σύγχρονες και αναίμακτες μεθόδους που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, για διάγνωση ή εκτίμηση στεφανιαίας νόσου. Σημειώνεται πως κατά τη δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία δεν έχουμε ακτινοβολία και σκιαγραφικά, οπότε πρόκειται μια εξέταση η οποία μπορεί να πραγματοποιείται πολύ πιο συχνά από την αξονική στεφανιογραφία.

Ο θεράπων καρδιολόγος είναι εκείνος που θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη εξέταση για εσάς, ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζετε και άλλους παράγοντες.

Η Dr. Καραλή Κωνσταντίνα έχει εξειδικευθεί στο The Edinburgh University στην Αναίμακτη Αξονική Στεφανιογραφία και κατέχει Πιστοποίηση Level 2 BSCI/BSCCT της Βρετανικής Εταιρίας Καρδιαγγειακής Απεικόνισης και της Βρετανικής Εταιρίας Καρδιακής Αξονικής Τομογραφίας, για την διενέργεια της εξέτασης.